Algemeen over retentie apparatuur

Na de actieve behandeling met een beugel is het nodig dat je tanden en kiezen in hun nieuwe positie blijven staan. Eigenlijk moeten ze vastgroeien op hun nieuwe plek. Om te voorkomen dat je gebit toch gaat verschuiven plaats de orthodontist retentie apparatuur in je mond. Dat klinkt misschien eng, maar dat is het zeker niet. Nodig is het wel, je hebt je tenslotte niet voor niets ingezet voor een mooi en regelmatig gebit en die stralende lach!

Retentiedraad

Een retentiedraad is een vastgelijmde draad achter je voortanden. Deze draad (spalk) houdt je tanden na de beugelbehandeling in de gecorrigeerde stand. Het voorkomt dat je tanden verschuiven. De draad is dun en je raakt er snel aan gewend. Belangrijk is wel dat je de draad goed schoon houdt. Je eigen tandarts controleert bij iedere halfjaarlijkse controlebeurt ook de retentiedraad.

Hawley Retainer

De Hawley Retainer is een uitneembaar plaatje van hars. Het drukt tegen je gehemelte waarbij een draadje over je voortanden loopt. Het is eigenlijk een soort plaatbeugel. De beugel verschuift je tanden echter niet, maar houdt ze alleen op hun nieuwe plaats. Deze beugel wordt alleen voor de boventanden gebruikt.

De orthodontist geeft aan wanneer de Hawley Retainer gedragen moet worden. Dat zal in eerste instantie dag en nacht zijn. In een latere fase bouw je het dragen af.

Frivista - TCA - orthodontie-027322