Het is natuurlijk altijd mogelijk dat je tijdens een behandeling bij de orthodontist ineens met vragen komt te zitten. Hieronder vind je wat praktische beugel informatie.

Ten eerste stellen wij het heel erg op prijs als je gewoon met je vragen komt. Daar zijn wij tenslotte voor. Bel of mail gerust!

Veel gestelde vragen:

Hoe lang duurt een behandeling met een beugel?

De behandelduur met een beugel zal per persoon verschillen. Iedereen doorloopt een ander behandelplan. Het hangt af van wat er allemaal moet gebeuren. De inzet van de patiënt zelf speelt ook een rol.

Over het algemeen duurt een behandeling met uitneembare beugels 1 jaar.
Bij vaste beugels moet je rekening houden met een behandelduur van 1,5 tot 2 jaar.

Voor een goed verloop van de behandeling zullen we wel een aantal noodzakelijke afspraken maken:

  • Er moet goed worden gepoetst
  • De beugel moet volgens de instructies worden gedragen
  • Er moet zorgvuldig met de beugel worden omgegaan. Hij hoeft niet kapot
  • De gemaakte controle afspraken moeten worden nagekomen

Doet een beugel pijn?

Ook dat hangt af van het type beugel dat je draagt. Als je de beugel net hebt gekregen, moet je er aan wennen. Je krijgt van de orthodontist en de assistenten precies uitgelegd wat je voelt en wat je er aan kunt doen. Je gebit en je mond moeten wennen aan de beugel.

Iedere beugel zal voor een bepaalde druk op je gebit zorgen, zeker de eerste dagen nadat je bij de orthodontist bent geweest. Het is geen overdreven pijn, je hoeft je nergens zorgen om te maken. Als na een controlebeurt ineens op één bepaalde tand of kies een enorme druk (tractie) komt te staan, dan moet je ons bellen. Het komt niet vaak voor, maar als het zo is dan voel je zelf dat het gevoel heel anders is bij die ene tand of kies.

Het plaatsen en verwijderen van een slotjes beugel doet geen pijn. Veel mensen (vooral kinderen) denken dat de slotjes in je tanden en kiezen worden geboord. Dat is zeker niet het geval. De slotjes worden met een speciale lijm op je tanden en kiezen gelijmd. Daar voel je niets van. Als de behandeling klaar is, verwijdert de orthodontist de slotjes met een speciaal tangetje. Ook hier voel je niets van. En met een eerste blik in de spiegel zie je dan een nieuwe stralende lach van een mooi en regelmatig gebit.

Moet ik met een beugel ook nog naar de gewone tandarts?

Als je een beugel draagt moet je zeker ieder half jaar gewoon naar je eigen tandarts voor controle. Een orthodontist houdt zich alleen bezig met je beugelbehandeling. Je tandarts controleert de gezondheid van je tanden, kiezen en tandvlees. En juist bij het dragen van een beugel is die controle bij de gewone tandarts echt nodig. Bij Tandheelkundig Centrum Amersfoort Vathorst is het voordeel dat wij alles onder één dak hebben.
Je kunt bij ons dus ook terecht voor de gewone tandarts, wel zo handig!

Tot slot:

Denk aan de mondhygiëne! Poetsen, poetsen en blijven poetsen. Wij leggen je het allemaal uit. Als je toch nog vragen hebt, stel ze ons gerust!

En heb je twijfel of iets een spoedgeval is of niet? Door onze ruime openingstijden zijn we door de week tot in de avond bereikbaar.

Frivista - TCA - orthodontie-027318
Frivista - TCA - orthodontie-027358